free web stats
×

SHOPPING FROM

Verschil tussen hendel- en pompgestuurde espressomachines

Published : 06-05-2019 10:24:38
Categories : General

Verschil tussen hendel- en pompgestuurde espressomachines
Verschil tussen een hendel en een door een pomp aangedreven espressomachine

Laten we beginnen met de principes van een hendel zetgroep en een pompgestuurde zetgroep.
De uitvinding van de espressomachine met hendel vond plaats in 1948 na de Tweede Wereldoorlog in Milaan door Achille Gaggia. Hierdoor ontstond een geheel nieuwe manier van koffie zetten. Vanaf dat moment bleef het principe van espressomachines met hendels in grote lijnen hetzelfde.

Het lichaam van de zetgroep met hendel is gemaakt van gegoten messing om de temperatuurstabiliteit te verhogen.
De zuiger – deze drukt het water door de koffiepuck. Bij veel zetgroepen zoals die van Faema, Rancilio, Astoria bevat de piston ook de piston seals. Deze afdichtingen zorgen ervoor dat er tijdens het zetproces geen water uit de bovenkant van de zetgroep wordt geperst.
Bij sommige espressomachines, zoals de vroege espressomachines van Gaggia en Victoria Arduino, is de zuiger een gladde cilinder en bevinden de pakkingen zich in het lichaam van de zetgroep. Op dit moment is er echter geen enkele fabrikant die zetgroepen van het type wandpakking nog produceert.

De veer – of in sommige gevallen de lente. Wanneer u de hendel naar beneden trekt, komen de zuiger en de as omhoog, waardoor de veer(en) samendrukken. Een bekende uitzondering op dit systeem is de La Pavoni Europiccola, deze machine heeft geen veer maar maakt gebruik van de kracht van de gebruiker.
Als de zuiger omhoog staat, stroomt het water uit de boiler (wat gebeurt door de druk van de boiler) in de zetgroep. Wanneer je de hendel omhoog brengt, sluit de zuiger de boiler af en duwt het water door de koffie. Hoe snel de hendel omhoog gaat, hangt af van de fijnheid van de koffie en de hoeveelheid kracht die wordt gebruikt om deze samen te persen.

Stroomregeling. De meeste hendelgroepen hebben een klep op de "nek" van de groep om de hoeveelheid water te regelen die uit de ketel komt wanneer de zuiger omhoog wordt gebracht. Dit kan op de meeste machines eenvoudig worden aangepast door een as in te schroeven om de stroom uit de ketel te verminderen.
Dipper buis systeem. Het water van de zetgroep komt rechtstreeks uit de boiler, in plaats van het via een HX-systeem te voeren.
Druk. De veer geeft geen constante druk tijdens het brouwproces, omdat deze zijn kracht verliest tijdens het reizen naar zijn oorspronkelijke positie. Er wordt gezegd dat de gemiddelde druk van de veer 9 bar is.
De uitvinding van de pompaangedreven machine vond bijna 15 jaar later plaats met de beroemde Faema E61, die tot op de dag van vandaag nog steeds een klassieke machine is. De stijl van de E61 zetgroepstijl is nog steeds de meest populaire zetgroep van moderne huishoudelijke en commerciële espressomachines. In deze tekst hebben we het over de basispompgestuurde espressomachines, niet de high-end machines.

Er zijn twee verschillende soorten pompaangedreven machines, handmatig en elektronisch gestuurde machines.

De handmatig bediende machines werken met het hefboomprincipe van de E61 zetgroepen.

Wanneer de hendel in de onderste stand staat, opent een nok het bovenste klepgedeelte en wordt een microschakelaar ingeschakeld om de interne of externe motor te bedienen. Het water verlaat vervolgens de zetgroep met een vooraf ingestelde pompdruk.

Wanneer de nok omhoog staat, sluit de bovenste klep en gaat de onderste afvoerklep open. Op hetzelfde moment stopt de pomp zodra de microschakelaar weer wordt uitgeschakeld.

De elektronisch gestuurde zetgroepen (aan/uit zonder timer) werken iets anders maar het principe is hetzelfde. Als je op de knop drukt om het brouwproces te starten, gebeuren de volgende dingen:

Het 3-weg magneetventiel gaat open en de pomp start. Als u het zetproces wilt stoppen, moet u opnieuw op de knop drukken. De pomp stopt dan met draaien, het magneetventiel sluit weer en het afvalwater verlaat de zetgroep in de richting van het 3-weg magneetventiel.
Druk: In een pompgestuurde espressomachine is de druk instelbaar en blijft deze gedurende het hele zetproces stabiel.
Zetgroepinlaat: De meeste espressomachines met pomp gebruiken een warmtewisselaarsysteem (HX). Bij dit systeem wordt er geen water uit de ketel gehaald. Het water gaat in plaats daarvan door pijpen of spiralen die door de ketel gaan en daardoor opwarmt tot brouwtemperatuur. Op de duurdere machines vind je dubbele- of meerketelinstallaties. Deze hebben de mogelijkheid om de temperatuur per groep in te stellen.
Stroomregeling: Bij de meeste door een pomp aangedreven espressomachines is de stroomregeling vastgezet met een gigleur in de zetgroep. Dit is een kleine moer met een gat erin. Dit gat, waarvan de diameter varieert van 0,5 mm tot 1 mm, beperkt de doorstroming.
Dus, is er een verschil tussen een hefboommachine en een pompmachine? Ja dat is er.

Een van de belangrijkste dingen is oefenen. Espresso maken met een espressomachine met hendel vereist veel meer vallen en opstaan. Wat is de juiste instelling van de regelschroef? Hoe lang moet de koffie voorinfuseren (houd de hendel in de laagste stand, zodat het water uit de boiler kan stromen)?

Is het daarentegen makkelijk om een ​​goede espresso te maken met een pompgestuurde espressomachine als je geen ervaring hebt? Sorry Nee. Pompaangedreven machines vergen ook veel oefening. Bij sommige machines kunt u pre-infuseren, maar niet bij alle. In vergelijking met een hefboommachine pas je de zetdruk eenvoudig aan. Het is moeilijker om de pre-infusie aan te passen omdat de stroomregelaar op de meeste machines is bevestigd.

Of een espressomachine met hendel beter is dan een pompmachine, hangt af van de houding van de persoon die hem gebruikt. Het hangt af van de gebruiker. De vier belangrijkste elementen voor een goede espresso zijn de koffiekwaliteit, de waterkwaliteit, de consistentie van de molen en de ervaring van de persoon die de espresso maakt. Samenvattend kunnen we zeggen dat als je de duurste espressomachine hebt die je kunt kopen, het eindproduct niet bevredigend zal zijn als je koffie van slechte kwaliteit gebruikt of als de andere belangrijke elementen niet op de beste manier presteren.

Share this content

close

Aanmeldenvoor online nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en speciale aanbiedingen

Volg ons