free web stats
×

SHOPPING FROM

Veiligheidsventielen voor espressomachines

Published : 06-06-2022 20:18:46
Categories : General

Veiligheidsventielen voor espressomachines

Een van de belangrijkste veiligheidsvoorzieningen op een espressomachine is een veiligheidsklep van de boiler. Dit is het laatste redmiddel van je espressomachine

Waarom heb je een veiligheidsklep nodig? Een van de meest recente incidenten waarbij een drukventiel niet correct werkte, was bij Sainsbury's in 2009. Waar de boiler van een Elektra-espressomachine explodeerde. Er was een nieuw type veiligheidsklep geïnstalleerd die niet goed functioneerde

Een typische espressomachineboiler is gevuld met water en verwarmd met een verwarmingselement. Aangezien het een gesloten ketel is, zal de druk in de ketel toenemen, evenals de temperatuur. Normaal gesproken wordt het element geregeld met een drukschakelaar, wanneer de druk in de ketel een bepaalde druk bereikt, schakelt de drukschakelaar de stroom naar het verwarmingselement uit. Zodra de druk is gedaald, gaat het verwarmingselement weer aan.

Maar het is mogelijk dat deze drukschakelaar uitvalt, dus nu heb je de situatie dat de stroom naar het verwarmingselement niet meer is uitgeschakeld. En zal het water in de ketel blijven verwarmen en de stoomdruk in de ketel verhogen.

In sommige gevallen is er ook een boilerthermostaat of verwarmingselementthermostaat geïnstalleerd. Hierdoor wordt de stroom uitgeschakeld wanneer deze een vooraf ingestelde temperatuur bereikt en moet deze handmatig worden gereset.

Maar als de thermostaat niet aanwezig is of ook uitvalt, gaat het veiligheidsventiel open bij een vooraf ingestelde druk en laat de overdruk uit de espressomachine ontsnappen. Dit voorkomt dat de ketel explodeert.

Hoe werkt een veiligheidsklep?

De veiligheidsklep zelf heeft een messing huis, met schroefdraad aan de binnen- en buitenkant. Binnenin dit ventiel zitten 4 componenten (let op dit kan per model en merk verschillen). Het eerste item is een messing pakkinghouder met een pakking erin. Deze pakking sluit normaal gesproken de ketel af tegen ontsnappende stoom. Deze pakkinghouder wordt op zijn plaats gehouden met een conisch gevormde veerhouder. Daarbovenop vindt u een RVS drukveer. Om alles op zijn plaats te houden heb je tenslotte een messing stelschroef. De openingsdruk van de klep is in de fabriek ingesteld. Wanneer u een hoge openingsdruk wilt, wordt de stelschroef naar binnen gedraaid. Wanneer u een lagere openingsdruk wilt, wordt deze naar buiten geschroefd.

Wat voor soort veiligheidsventielen zijn er voor espressomachines?

Er zijn tal van configuraties voor veiligheidskleppen. Zaken als draadtype, afdichtingsmateriaal, druk, klepmateriaal, certificering, veertype, testbaar.

Draadtype:

Op de meeste veiligheidsventielen van espressomachines is dit een buitendraad. De meest standaard gebruikte schroefdraadsoort is een 3/8” BSP-G, maar ook een ½” BSP-G en ¼”BSP-G vind je op diverse merken terug. Er zijn enkele merken die ook metrische draden gebruiken, zoals La San Marco, Gaggia en Pavoni.

Kalibratie

Ketelveiligheidsventielen voor espressomachines zijn normaal ingesteld op 1,8 bar. Maar dit hangt ook af van het merk espressomachine waarop het wordt gebruikt. ze variëren van 1,5 bar tot 2,1 bar. Wanneer deze veiligheidskleppen zijn gecertificeerd, zijn ze in zekere zin vast en kunnen ze niet worden afgesteld. Dit gebeurt bijvoorbeeld met afdekplaten of koper/loodafdichtingen zodat deze niet verwisseld kunnen worden.

Er zijn enkele modellen veiligheidsklep die geen certificering hebben. Bij deze modellen kunt u de openingsdruk aanpassen. Maar de meeste modellen zijn CE, PED of auto gecertificeerd

Afdichtingsmateriaal

Voor veiligheidskleppen zijn er verschillende soorten afdichtingen die in de veiligheidsklep kunnen worden gebruikt. Dit kan nbr, fkm, siliconen en PTFE zijn. Bij espressomachines vind je vooral Viton-afdichtingen.

Veiligheidskleppen testen

In sommige gevallen vindt u een ring bovenop het veiligheidsventiel van de ketel. Als je aan deze ring trekt, trek je aan een as die de klep opent. Met deze procedure kunt u testen of het afdichtingsmateriaal niet aan het pasvlak kleeft.

Afdichten van de veiligheidsklep.

Het veiligheidsventiel kan worden afgedicht met verschillende afdichtingsmaterialen. In de meeste gevallen wordt een koperen breekbare pakking gebruikt. Maar in het veld zie je ook het gebruik van PTFE-tapes of vloeibare afdichtingsmaterialen.

Vervanging

Hoe vaak moet u de veiligheidsklep van uw ketel vervangen? Die moet je om de 2 jaar vervangen. Een veiligheidsklep van een boiler is een relatief goedkoop artikel, wat grote gevolgen kan hebben als hij uitvalt..

Share this content

close

Aanmeldenvoor online nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en speciale aanbiedingen

Volg ons