free web stats
×

SHOPPING FROM

Espresso machine magneetkleppen

Published : 11-05-2019 19:47:08
Categories : General

Espresso machine magneetkleppen
Espressomachine magneetventielen
Sinds de uitvinding van het koffiezetapparaat werden alle kleppen van een koffie-espressomachine met de hand bediend. Van de eerste verticale koffiemachines tot de hendel-espressomachines en tot de pompaangedreven Faema e61. Door de introductie van de elektronisch gestuurde espressomachines is echter de behoefte ontstaan ​​om ook de ventielen elektronisch aan te sturen.

Hoe werkt een magneetventiel?

Er zijn twee soorten magneetventielen, een normaal open (NO) en een normaal gesloten (NC). Bij een NEE is er een constante stroom (omdat deze open is). Wanneer de elektromagneet in de spoel wordt geactiveerd, sluit deze spoel, zolang de stroom loopt. Als de magneetklep een NC is, is er geen stroming door de klep. Wanneer het magneetventiel wordt geactiveerd, gaat het ventiel open, zolang de stroom loopt.

Wat is het nut van een magneetventiel in een espressomachine?

De meeste magneetventielen worden gebruikt voor de volgende doeleinden:

 • De boiler vullen
 • zetgroep
 • Waterafgifte
 • Vullen van de ketel:

Veel ketels hebben een roestvrijstalen waterniveausonde. Deze sonde wordt vrij vaak bovenop de ketel gemonteerd en steekt in het water in de ketel. Wanneer de niveauregelaar of de printplaat constateert dat het waterniveau te laag is, gaat het 2-weg magneetventiel open. Vervolgens vult de ketel zich onder waterleidingdruk. Zodra het waterniveau de sonde weer bereikt, sluit het magneetventiel. Dit magneetventiel bevindt zich vrij vaak op een vulventiel. Bij sommige merken hebben deze vulventielen ook handmatige bediening als het magneetventiel beschadigd is.

Zetgroep magneetventiel:

Wanneer het touchpad wordt ingedrukt, begint het brouwproces. Het 3-weg magneetventiel, dat zich bij of boven de zetgroep bevindt, gaat open. Na voltooiing van het zetproces sluit het magneetventiel weer en stroomt het resterende water uit de uitlaat van het 3-weg magneetventiel.

2-weg magneetventiel geflensd

Magneetventiel voor waterafgifte

Dit 2-weg magneetventiel wordt voornamelijk gebruikt voor het krijgen van theewater. Wanneer een knop of aanraakpaneel wordt ingedrukt, gaat het magneetventiel open. Als u nogmaals op de knop drukt, sluit de klep.

Basisprincipes van een magneetventiel voor een espressomachine

Een magneetventiel bestaat uit 6 componenten:

 • de elektromagneet
 • de zuiger
 • De plunjerveer
 • De plunjerpakking
 • De hoofdpakking:
 • De buismontage
 • Het kleplichaam
 • Het kleplichaam

De magneetventielhuizen zijn verkrijgbaar in twee materiaaluitvoeringen:

NSF-gesorteerd messing
roestvrij staal
Er zijn ook twee soorten kleplichaammodellen:

Het flensmodel. Dit ventiel wordt op een gladde ondergrond (bijvoorbeeld een zetgroep) geplaatst en met 4 schroeven aan de ondergrond bevestigd. Het vlakke oppervlak wordt afgedicht met 2 FKM ringen.
Het draadmodel. Dit model heeft aan beide kanten een draad. De meest gebruikte maten voor espressomachines zijn ¼” BSP-G en 1/8” BSP-G. Het huis kan met schroeven aan een lichaamsstuk worden bevestigd (de schroefdraad bevindt zich in het kleplichaam). De magneetventielen dienen voorzien te zijn van fittingen om buizen op het ventiel aan te sluiten. Deze fittingen kunnen worden afgedicht met koperen pakkingen.
De magneetventielhuizen hebben allemaal een stromingsrichtingaanwijzer. Het flensmodel heeft typisch een 1 en een 2 aan de onderkant van het kleplichaam naast de inlaat en uitlaat. Bij het draadmodel is er vaak een pijl aan de zijkant of onderkant van het lichaam die de stroomrichting aangeeft

De buismontage


Het buissamenstel is een roestvrijstalen cilinder die dient als geleider voor de zuiger en de veer binnenin. Bij een 2-weg ventiel is deze buis aan het uiteinde afgedopt. Bij een 3-wegklep staat dit uiteinde normaal gesproken open om het afvalwater af te voeren.

3-weg magneetventiel roestvrijstalen buismontage

2-weg magneetventielbuis montage
De hoofdpakking:

Dit is een ronde afdichtring op het buissamenstel. Wanneer het buissamenstel in het kleplichaam wordt geschroefd, drukt deze afdichtring de magneetklep samen en sluit deze af.

De plunjerpakking

De plunjerpakking bevindt zich aan de onderkant van de plunjer. Deze pakking is een onderdeel dat niet kan worden onderhouden. De pakking wordt samengeperst tot een klepzitting van het kleplichaam om deze af te dichten.

3-weg plunjer solenoïdeklep onderaan 3-weg plunjer met verende bovenkant
De plunjerveer

De plunjerveer maakt het verschil tussen een NC- en een NO-magneetventiel. Bij een NC duwt deze veer de plunjer op de klepzitting, waardoor er geen stroming mogelijk is. Wanneer de magneetklep wordt geactiveerd, heft het magnetische veld de plunjer op en opent de klep. Wanneer de spoel gedeactiveerd is, sluit het magneetventiel weer.

Bij een NO-magneetventiel is het tegenovergestelde het geval. Deze klep staat altijd open, waardoor een constante stroom wordt gegarandeerd. Wanneer de spoel wordt geactiveerd, valt de plunjer naar beneden en sluit de klep af. Dit type magneetventiel is echter niet gebruikelijk in espressomachines.

de zuiger

De plunjer is gemaakt van ferritisch roestvrij staal (dit is een magnetische roestvrijstalen variant, in tegenstelling tot het veelgebruikte "traditioneel" roestvrij staal, dat niet magnetisch is). Deze plunjer heeft een pakking in de bodem om de klepzitting af te dichten. Bovenop de plunjer bevindt zich een hals waarin de veer zich bevindt.

2-weg plunjer bodem met veer 2-weg plunjer met verende top
de elektromagneet

De elektromagnetische spoel gaat over het buizenstelsel. Wanneer er een elektromagnetische stroom door de koperen wikkeling in de spoel loopt, beweegt de spoel. Het zal dus de plunjer openen of sluiten.

Magneetventiel elektromagnetische

De bovenstaande lijst bevat de basisprincipes van wat een solenoïde is en hoe deze werkt. Er zijn echter veel meer specificaties voor magneetventielen, omdat ze niet allemaal even geschikt zijn op elke locatie.

Er zijn 6 fabrikanten die veel worden gebruikt in espressomachines:

Ceme
Lucifer, onderdeel van Parker
Ode
Olab
Parker
Sirai
Deze merken maken een verscheidenheid aan magneetventielen voor espressomachines. Als u uw eigen magneetventiel op uw machine wilt vervangen, moet u op de volgende zaken letten:

Merk – ja, veel magneetventielen zijn uitwisselbaar. Wel moet je kijken naar het flenstype en de schroefbevestigingen. Omdat deze kunnen variëren.
Maat fitting – als je een magneetventiel gebruikt met een fitting, kijk dan goed of je de juiste schroefdraadmaat hebt.
Opening – de diameter van het gat kan variëren afhankelijk van het model. Als u een opening met een kleinere diameter gebruikt, werkt de machine mogelijk niet meer zoals voorheen.
Werkdruk – niet alle magneetventielen kunnen in hetzelfde drukbereik werken. Om de ketel te vullen, hoeft normaal gesproken alleen rekening te worden gehouden met de waterdruk van de hoofdleiding, die kan variëren afhankelijk van de regio of het land. Gebruik je echter een magneetventiel voor een zetgroep, dan kunnen ze een veel hogere werkdruk doorstaan.
Werktemperatuur.
Instelbaarheid – er zijn enkele modellen espressomachines die een verstelbaar magneetventiel gebruiken.
Spanning, stroom en Hz – de meeste magneetventielen werken met 220-240V bij 50-60Hz AC. Maar er zijn ook versies die werken op 24V DC of 110V AC op 50Hz (uiteraard voor de Amerikaanse markt). Deze gegevens vindt u op de zijkant van de spoel van het magneetventiel.

Share this content

close

Aanmeldenvoor online nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en speciale aanbiedingen

Volg ons